60 години Морско училище


 

home~mJk0OS~U1KlvQ_j.jpg

60 години ще отбележи тази година една от бургаските емблеми в образованието - Морското училище. За учебната 2018/2019 година то посреща 113 ученици с нов директор и обновен педагогически състав.

Христина Жабова пое Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" от няколко месеца и е амбицирана  да го изправи на крака и да го направи желано. Учениците, които тази година прекрачват училищния праг са разпределени в две специалности - „Корабоводене“ и „Корабни машини и механизми“. „Беше голямо предизвикателство пред нас да реализираме приема в тях, но успяхме“, заяви за „Черноморски фар“ Христина Жабова. Дипломите на гимназията са международно признати, а към нея функционира и професионален център, който издава сертификати, курсистите се обучават от известни и реномирани имена в корабното дело.

В момента има голям глад в света на морски кадри, а Гимназията дава добра подготовка и нужната квалификация. В бъдеще ръководството на училището има амбицията да разкрие и нова специалност „Електрозахранване на кораба“. „Целта ни е да върнем добрия имидж на една от емблемите на Бургас. Това училище има голям потенциал. Мисля, че корабът ще отплава в правилната посока“, заяви Жабова.


Ресурси: