Учениците от Морското училище ще стажуват на ро-ро кораб „Дружба”


Огнян Райчев, директор на Порт България Уест: Морската професия е конвертируема, сертификатът е приложим в целия свят

 

Учениците от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" - Бургас ще карат практика на ро-ро кораба „Дружба”.

Това стана възможно, след като бе сключен договор между Port Bulgria West и Морското училище. Споразумението бе подписано днес от директорите на порта и гимназията - Огнян Райчев и Христина Жабова.

„Постигнахме една договореност с община Бургас да осигурим възможността на учениците да водят своята учебна практика в реални условия. Важно е да се отбележи, че тази професия, която усвояват учениците е конвертируема. Реализацията на тези кадри няма ограничение, придобитият морски сертификат е приложим в целия свят. Това прави и заплащането конвертируемо“, заяви Огнян Райчев.

Корабът е модерен, ро-ро пасажерски, единствен по рода си в България и поддържа една редовна линия между Бургас и Батуми.

Предназначен е за превоз на леки и тежки автомобили, автотранспортна техника и пасажери.

На кораб „Дружба“ работят специалисти от високо ниво, с много опит, с много качества и знания, за да отговарят на високите изисквания в тази сфера.

„Тук ще бъде предоставено едно високо ниво на практическо обучение и се надявам в най-скоро време да видим тези ученици като членове на екипажа на този и на други кораби в световен мащаб“, коментира Огнян Райчев.

Учениците ще могат да проследят товаро-разтоварния процес, да се запознаят с материално-техническата база на кораба, с всички системи, уреди, апаратура. Ще могат да наблюдават кораба в движение в района на пристанището.

Договорът за стажа на учениците от специалността „Корабоводене и корабни машини и механизми /КММ/“ с Port Bulgria West е поредната стъпка на Община Бургас за повишаване качеството на образованието в Морското училище.


Ресурси: