Възпитаници на Морското училище ще практикуват във ВМБ Атия


Учениците от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" ще имат възможност да практикуват военно-приложни спортове и да се обучават в реална корабна среда във Военно-морска база Атия.

Това обсъждаха днес на среща във ВМБ Атия флотилен адмирал Велко Велков - командир на флотилия бойни и спомагателни кораби заедно с  директора и зам.-директора на Морското училище - инж. Христина Жабова и кап. инж. Пламен Симеонов.

Ръководителите на гимназията и военно-морската база конкретизираха и разширяваха програмата, която бе съгласувана по-рано във Варна с командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Тогава бе договорено, че Военноморските сили ще обучават в реална корабна среда учениците от Морското училище в Бургас.

Предстои да бъде изготвена програма в две направления - обучение и спорт, като ще има и годишен спортен календар.

Като надграждане на тази идея се обмисля съвместна дейност с Военно-морска база Атия. Тук има възможност учениците да практикуват гребане, ветроходство и такелажно дело.

Христина Жабова и Пламен Симеонов се качиха на фрегатата „Горди“, водени от флотилен адмирал Велко Велков и капитан І ранг Георги Савов.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" стана иновативно училище с решение на Министерския съвет от август 2019 г.

От 1 септември 2019 г. гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Община Бургас, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието.

Ръководството на Морското училище от своя страна сключи редица споразумения за практики на своите ученици с морския бизнес, университети и държавни институции.


Ресурси: