Известен тралмайстор ще учи бъдещи моряци на морските възли


Старият морски вълк Трендафил Витанов ще обучава учениците от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас.

Известният тралмайстор ще води дисциплината „Морско такелажно дело“, а под негово ръководство учениците ще правят морски възли и примки, съединяване на въжета и т.н.

Трендафил Витанов е работил 25 години в „Океански риболов“ и за него няма тайни във връзването и заплитането на морски възли от всички видове въжета и използването на мрежи.

През обучението ще преминат всички възпитаници на Морското училище.

Трендафил Витанов посети такелажния кабинет на гимназията, воден от директорката Христина Жабова.

Специализираната класна стая се оборудва в момента. В нея ще продължи използването на съществуващи макетни табла с видове възли, приспособления и инструменти за такелажа, които имат и сантиментална стойност, тъй като с тях са се учили на занаят поколения бургаски моряци. Но ще бъдат изработени и нови.

В новия кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, такелажното обзавеждане на кораба - с блокове, скоби /шегели/, коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи.

Те ще научат и командите на български и английски език за натягане и освобождаване на швартови въжета, буксири и проволки, както и заставане и снемане от котва.

Легендарното Морско училище на Бургас търси своето достойно място в съвременния свят. Общината поиска и получи неговото управление в края на миналата година и сега, с помощта на местната морска общност, полага усилия да модернизира материалната база и обучителната му програма.

 


Ресурси: